2021 – Med Bo til Helgoland

Tur med Sort Sol og JV til Helgoland søndag den 9.8.2020.

Min gode gamle kollega ved Tønder Handelsskole, Finn Hedegaard, kontaktede mig først på sommeren og bad mig sende knapt 1000 kr. på mobile pay.

Som sagt så gjort. Bagefter fandt jeg så ud af hvad det gik ud på. Tur til Helgoland med Finn, bestilt og arrangeret af Sort Sol selskabet og Jyske Vestkysten.

Afgang i MGB fra Ribe søndag den 9.8. før en vis person får sko på, destination Møgeltønder.

SMS fra Dres op af dagen, derfor denne artikel. Min MGB kan åbenbart ikke holde ubemærket ret længe i Møgeltønder?

Helgoland er en dagsrejse. Først med bus godt 2 timer til Büsum syd for Heide. Mundbind på, første gang jeg prøvede dette. Derefter ca. 3 timers sejlads hvor vi også skulle have mundbind på inden for, dvs. vi sad oppe på soldækket. Vejret var fremragende solrigt, svag vind, så ingen problem med søsyge, jeg havde dog taget tablet for sikkerheds skyld. Jeg er jo halvfæring. Det er kendt sag, at færinger ikke er specielt søstærke, derfor blev de ifølge færøske myte sat af på Færøerne, da vikingerne stod ud mod Island, Grønland og Amerika for ca. 1000 år siden.

Nå, men Helgoland dukkede op. Rød klippe med eneste røde flint i denne verden. Vi anløb havnen med turistbutikker fyldt med cigaretter, parfume og spiritus. Op på selve fugleøen, hvor mundbindet kunne tages af. Tur ud til fuglefjeld med suler som på Mykines på Færøerne. Da jeg også er højdeskræk – også kendt fænomen på Færøerne – blev det kun til vedlagte foto.

Helgoland er et underligt sted. Delvist naturoplevelse med fuglefjeld delvis turistfælde. Ingen told, ingen skat, derfor toldfrit salg og ca. 2000 beboere, heraf en stor del proforma pga. skattefrihed. Klippeø med buler i – ikke naturlige buler, men skyldes RAF’s massive bombardement af øen under WW2. Baggrunden herfor var udover Helgolands strategiske betydning, at der var ubådsreparationer og gigantiske underjordiske bunkere og tunneller af mange kilometers længde. Største bombardementer og eksplosioner i historien på denne side af atombomberne over Japan. Civile bunkers og tunnelanlæg delvist åbnede i dag, de militære naturligvis lukkede.

Efter øl med udsigt over havn og den flade ø med lille lufthavn, tog vi så færgen og bussen hjem igen.

Helgoland absolut besøg værd, men måske i kombination med andet på fastlandet, for som dagstur er der tale om en lang dag. Og godt vejr kræves, ellers kan man let blive søsyg i Nordsøen?

 Bo