ANNO 2020

ANNO  2020.

Det er den 31.december og rådhusklokkerne har lige slået det sidste slag for et velkommen til 2020.

Forventningerne til det nye år, 2020, er store med mange fine arrangementer over alt i det Sønderjyske. Den flotte kalender, vi har modtaget fra Tønder TVK, er spækket med mange fine arrangementer.

Året ser godt ud med en dejlig fyldt kalender. Mangler bare at få bilen ud på vejen om et par måneder.

Der planlægges og hygges alle steder, man kontakter hinanden og glæder sig atter til at kommer ud på vejen, hvor vi har det dejlige fællesskab med hyggesnak og et par gode sandwich og en kop kaffe omkring bilen i den dejlige natur.

Men så falder der en bombe den 27. februar. Coronavirus er kommet til Danmark. Det første tilfælde er konstateret på Sjælland.

Vi holder vejret med håb om, at det ikke breder sig, men desværre den 14 marts:

DANMARK LUKKER NED

Restauranter, fitnesscentre, frisører og skoler lukker ned, midlertidig grænselukning, osv.  Og den 18.marts kommer forsamlingsforbuddet: 10 personer i alt måtte være sammen i det offentlige rum.  Og det blev forlænget fra den 18.marts og frem til den 13. april 2020, og yderligere frem til den 15.juni, hvor forsamlingsforbuddet blev hævet til 50 personer.

Hvad gør vi nu med alle de gode træf og arrangementer der er planlagt.  Der opstår en del forvirring omkring hvad vi må og ikke må. Selvom det står klart og tydeligt, at alt lukker ned.

Forsamlingsforbuddet er på 10 personer og alle, som kører veteranbil ved, at der for det meste er over 10 personer.  Resultatet af dette blev mange aflysninger af arrangementer fra marts til juni.

Men hen ad vejen fandt man ud af at mødes trods Corona. Der blev lavet Skattejagt og kørt ture ud i det blå.  Reglerne var: Bliv i bilen, alle spiser deres madpakke ved bilen og holder afstand.  Alt dette lykkedes og trods omstændighederne fik vi alle nogle gode oplevelser.

Dagen nærmede sig, som alle havde ventet på: Den store Nationale Køredag den 5. Juni. Mange skulle noget på denne dag; hygge og spise, og ellers bare køre en tur.  Atter andre skulle havde været på en tur til Årø og mange havde glædet sig.

Turen måtte desværre aflyses, da det bla. ikke var muligt at få den mad, man havde bestilt. Restauranter måtte stadig ikke holde åbent og forsamlingsforbuddet var fortsat på max. 10 personer. Så turen blev udsat til 2021.

Men trods alle de forskellige restriktioner kom der rigtigt mange ud at køre den 5. juni på den store køredag. Og et kæmpe BRAVO til alle for at overholde restriktionerne. Det blev en fantastisk dag.

Det blev til køreture fra Aabenraa og til Kollund samt rigtigt mange ture ad Hærvejen.

Super dejligt at se så mange komme ud at køre og bakke op om den Nationale køredag, som i dagens anledning fik navnet: CRUISE MOD CORONA 2020. Et for øvrigt super godt initiativ: Stor tak til alle de ildsjæle, som var med til at gøre det muligt. Samtidigt var det en god anledning til at samle penge ind til forskerne på institut for Biomedicin på Århus Universitet til deres kamp mod Corona.

Den 30 maj skulle der igen være Gråsten Oldtimer. Dette blev aflyst, men i stedet kørte folk bare selv turen, som man altid gjorde, så alle borgerne langs vejen igen i år kunne få en skøn oplevelse med alle de flotte biler. Det var en rigtig fin dag, med mange fremmødte.

Smitten faldt i Danmark og man begyndte at åbne mere op. Den 8. juli blev forsamlingsforbuddet hævet til 100.  Og på den måde kom der flere træf, da der nu var mulighed for at være 100 personer samlet.

I den anledning blev Løgumkloster, Lonestar ved Leif og Linda, Vintage Farm, Als Veteranklub og TVK et tilløbsstykke de dage, der var træf.  Og alt foregik i den bedste Coronaånd med behørig afstand.

I Ribe blev folk bedt om at tage hjem, da der var for mange ifølge politiet, så det gik lidt i sig selv. ” Ok, nogle steder var der nok for mange,” men der blev altid holdt god afstand.

Dem, som havde glædet sig og været bekymret for, om turen til Ærø blev til noget eller ej, kunne rolig pakke bilen den 16. August. Vi fik alle en dejlig dag med et fantastisk solskinsvejr hele dagen. Og en færgebillet til 10 kr.

Forsamlingsforbuddet kom aldrig over 100. Derfor blev TVK nødsaget til at dele folk i to grupper ved Jubilæumsfesten, som i øvrigt gik rigtigt fint, og hvor folk hyggede sig. Festligheden startet ud ved Brandstationen i Hjordkær, hvor der blev serveret pølser til alle.

Efterfølgende blev der kørt en tur, og turen endte ved Klubhuset i Tønder, hvor gæsterne blev delt i to hold, alle havde en hyggelig dag.

Der kom desværre flere aflysninger igennem sommeren 2020.  Turen til Julemærkehjemmet blev aflyst, alle træf i Hjordkær blev aflyst, Bylderup Bov, Young Timer træf, Roskilde og desværre mange flere.

Trods alle aflysninger og Coronaregler har rigtigt mange af jer holdt humøret oppe. I er gang på gang mødt op til de træf, der var, og har været med til at sprede en rigtig god stemning – super dejligt.

Hvad har vi lært af det her? Vi har fundet ud af, at man sagtens kan køre en tur og stadig overholde Coronareglerne. Man kan også stige ud af bilen, holde sig til sin egen, og sidde der og spise sin mad, eller drikke en kop kaffe; -hilse uden kram; -tale med andre hen over bilen og sidde sammen med afstand. Det jeg har set, er et kæmpe stort sammenhold, og at vi helt naturligt passer på hinanden.

Corona pandemien er ikke ovre, men lad os tænke positivt og kreativt til næste sæson. Det kan jo lade sig gøre, det så vi i år, -når bare vi står sammen, respekterer og hjælper hinanden, så skal det nok gå.

Tak for et fantastisk år, trods Corona. Tak for alle de gode ture, og alle jer ildsjæle derude. Tak for, at der blev holdt god afstand, og I har, om nogen, vist stort samfundssind.

Ønsker jer alle en rigtig glædelig jul, samt et godt og velsignet nytår.

Ses i 2021.

Dorthe Petersen