Tønder Veteran Klub anno 2005

Det store bombardement over Tønder 1918

Det store bombardement over Tønder 1918

Hvad har et bombardement med Tønder Veteran Klub at gøre – ikke det fjerneste – men alligevel – vi var blevet inviteret til at deltage, vel nok mest for at lokke flere besøgende ud på Zeppelinbasen, søndag d. 22. juli, der skulle være en afmærket p–plads til os.

Men besøgende valfartede ud til flyhangaren i Soldaterskoven ved Tønder. Hangaren er i øvrigt den eneste overlevende flyhangar fra 1.verdenkrig.

Selv den afmærkede p–plads blev hurtigt brugt af andre, og vi ved jo alle rigtig godt, at når først den første bil har parkeret, lader de andre ikke længe vente på sig. Man havde glemt at sætte en   p–vagt på opgaven, det var ikke den bedste start, på et ellers super flot arrangement.

 

Progrannet lød vildt spændende, der var gravet skyttegrave, opsat maskingevær stillinger, bygget lazaret, skillehus med bom, meget personale i tidstypisk tøj (vejret var meget var varmt, så det var super fedt både at gå med ulduniform og afprøve sin gasmaske.           Dagens højdepunkt var vel nok at en gammel at der kom en rigtig gammel Tiger Moth dobbelt dækker flyvemaskine for at vise hvordan angrebet kunne have være forgået. Der blev i hvert fald sprængt flere bomber, og maskine blev beskudt fra landjorden.

 

Arrangørerne havde ikke regnet med at det skulle blive et så stort tilløbsstykke.

 

Datoen var d. 19. juli 1918 – det var i slutningen af den første verdenskrig og de allierede ville bombe den store Zeppelin base ved Tønder, husk på vi her i Sønderjylland var dengang en del af Tyskland, og rigtig mange sønderjyder blev tvunget til at gøre tjeneste i den tyske militær.

 

Da man fra England ikke kunne flyve frem og tilbage igen var gode råd dyre, så her opfandt man så hangarskibet, hvor man kunne starte flyene fra. Skibet sejlede så fra England og lagde sig for anker ud for Ringkøbing, hvorfra angrebet skulle starte.

 

7 stk Sopwith Camel med hver 2 bomber fløje derefter ind over både Tønder hvor en af maskinerne smed et par bomber på eksportmarkedspladsen, uden at gøre nogen større skade, bortset fra store huller i jorden. De andres smed bomberne der hvor de skulle hen, resultatet udeblev ikke, skaden var stor, Zeppelinerne i den store hangar Tosca gik op i røg, og basen blev derefter ikke genopbygget.

 

Det var verdenshistoriens første angreb der foregik fra et hangarskib. Der er meget mere at fortælle om Zeppelin basen og angrebet på denne base i Tønder.

 

Hvordan det gik med piloterne, flyene og det tyske personale på Zeppelin basen er en anden historie, så derfor vil jeg prøve i foråret 2019 at få Anders Jacobsen ud i klublokalerne til en temaaften, for at fortælle meget mere om historien og hvad der skete i Tønder under første verdenskrig.

Det vil blive en spændende aften.

 

Dres Callesen


  NYESTE ARTIKEL
 • Den store bowling turnering

  Den store bowling turnering
  

  Årets bowling turnering.

  Ja, så er 2019 startet, og det første arrangement i Tønder Veteran Klub er løbet af stablen. Som I vel nok alle ved, var

  ...